…. Banksy – nem Banksy ….

Az elmúlt héten talán több cikkben olvastam a legendás angol street art művész, Banksy nevét mint azt eddig valaha! A héten az is megtanulta ezt a nevet aki azt se tudta, hogy eszik-e vagy isszák ezt a Banksyt. Köszönhetően a hét elején Budapesten a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán felbukkant Orbán Viktort a gyerekek kedvencének számító Thomas gőzmozdonyon utazva ábrázoló stencilnek. Az alkotás alatt a hírhedt stencil művész jellegzetes aláírása szerepelt és a java csak ezután jött!

Ahogy azt már többször leírtam Banksy cuccait nem feltétlenül a precíz és művészi kivitelezése miatt szeretjük, sokkal inkább a munkák mondanivalója és a tökéletes helyszíneken elkövetett alkotások emelték magasba a Banksy nevet! Ezek mellett pedig a titokzatossága, ismeretlensége is emelik a rangját ami miatt olyan témákhoz is szabadon hozzányúlhat amik meglehetősen kényes témáknak számítanak!
Pont ezektől a tényezőktől volt tökéletesen időzítve az Orbán Viktort ábrázoló meló hiszen egy korábbi pletykára is épített! A pletyka lényege ugyanis az volt, hogy Banksy mögött sokan Robert Del Najat, Massive Attack frontemberét sejtik és mit ad Isten a hétvégén itt lépett fel a zenekar szóval a pletyka egy kiváló alapot adott a mű valódiságának! Jöttek is a hírek szépen a nagyobb mérték adó médiákban is!
Az persze rögtön gyanús lett, hogy vajon Banksy honnan is ismeri ilyen jól a hazai közéletet vagy csak ennyire jó tanácsadói lennének – tették fel a kérdést sokan.
És igazuk is volt mert sokan odáig mentek, hogy Banksy hivatalos e-mail címén érdeklődtek arról, hogy Ő jegyzi-e a munkát de amint az hamar kiderült a munka mögött az MKKP állt! Banksy pedig megerősítette, hogy nem Ő az elkövető!
Összességében ez egy tökéletes MKKP hack volt a Massive Attack koncert után, ami talán az MKKP egyik legjobb projektje és poénja az elmúlt időszakból és emlékeztet egy kicsit az aktív politizálás előtti időkre!
Persze a politika adta ennek a projektnek is az alapot de ebben mégis volt valami igazán finom kis íz!
Ami pedig ez után következett az már megint inkább a politikai adok-kapok problémát feszegeti hiszen kb. egy nap sem kellett és simán lefestették a művet. Harmad napra pedig megerősítettek minket arról, hogy van itt még stencil és le lehet festeni falat ahányszor csak akarják! Volt itt, Banksy, Baszki, Basky és mind ahányan vagytok… ( Lassan olyan lesz a helyszín mint egy a nép és a kormány közti üzenőfal vagy egy új kultikus legál fal Budapesten ahol mindenki kifejezheti a gondolatait! 🙂 )

Aztán jöttek persze olyan felvetések is, hogy : “Sok ember nevében kérünk Titeket, hogy indítsatok el egy graffiti-mozgalmat! Ha kórházakat, iskolákat, lepusztult utakat fújtok le, azonnal fel fogják újítani!” és ennél a résznél jegyeznénk meg azt, hogy innen lehet letölteni azt a 3 rétegből álló stencil munkát ami alapján mindenki készíthet magának egy saját Orbános stencilt és kipróbálhatja, hogy valóban működik-e az egy nap alatti helyre állítás a saját környezetében!
Akinek nincs ennyi kézügyessége az pedig innen rendelhet magának pólót ezzel a mintával, persze csak ha akar valaki ilyen pólót hordani!
Hát valahogy így zajlott a hét és már-már elhittük, hogy lehet Nekünk is saját Banksy alkotásunk Budapest szívében de ami késik talán nem múlik vagy csak nem jön időben. Mondjuk az klassz, hogy megoldjuk Mi ezt és ha igazán akarjuk van nekünk saját – nem igaz baszki? …
és itt még nem volt vége a hétnek.

Ugyanis volt a dologban még egy slussz poén mivel szintén a héten új és ezúttal eredeti Banksy munkák bukkantak fel a modern stencil művészet szülővárosában, Párizs utcáin! Ez mondjuk a Massive Attack-os pletykát kedvelők táborát kicsit el is bizonytalanította…( Ide Párizs alig pár óra repülővel. Ezt csak úgy megjegyzem.)
A lényeg viszont az, hogy ezúttal is klassz és merész stencil munkák bukkantak fel számos helyen Párizsban. Az antiszemitizmus, a migráció és a terrorizmus állt ezúttal a témaválasztás központjában! Az Eiffel toronytól kezdve a Pompidou Központ hirdető tábláin át a Bataclan nevű szórakozóhely egyik ajtaján át sok helyen lehet mostantól Banksy alkotással találkozni, persze csak addig míg le nem szerelik vagy ki nem vágják a falból vagy át nem festik !Addig is vannak a fotók a munkákról…

írta / amorfart