…. Add Fuel – Párizs , Franciaország ….

Már évek óta figyelemmel kísérem a stencil művészet legkiemelkedőbb ” csempegyárosának “, ismertebb nevén: Add Fuel munkásságát!
A Portugál származású, Cascaisban élő és alkotó képzőművész és illusztrátor, Diogo Machado (1980) a Lisszaboni IADE Grafikai Tervezés szakán – vizuális művészeti, formatervezési és marketing szakán eltöltött évek után már . 2007 óta kizárólag művészi munkájára összpontosít. Add Fuel művészetét különböző hatások befolyásolták: videojátékok, képregények, a legváltozatosabb animációk, sci-fi tudományok, alacsony költségvetésű B-filmek, tervezői játékok és városi vizuális kultúra minden formája ami egy elég eklektikus világgá voltak képesek összeállni a művész fejében! 2008 környékén kezdte el érdekelni a szimmetrikus mintázás és akkoriban kezdte el átirányítani figyelmét és nagyobb hangsúlyt fektetni a hagyományos csempe design nyelvének és a hagyományos portugál ónüveges kerámia nyelvének egyfajta újbóli értelmezésére ami sokkal inkább összhangban van a mai kor elvárásaival és stílusával! E két látszólag összeegyeztethetetlen formavilág ami a jelenlegi világ formáit, látásmódját és a hagyományos díszítőelemek mintáit és szabályait próbálja meg összegyúrni, lenyűgöző összetettségről és mesteri figyelemről és szakmai tudásról árulkodnak. És valahogy így, ennek köszönhetően teremtődik meg ez a különleges Add Fuel stílus!A kis és közepes méretű csempe paneleken végzett munkái és a nagyszabású falfestményi valamint a nyomatai is egyszerűen klasszikus forma világúnak tűnhetnek de ha közelebbről vizsgáljuk meg a munkákat akkor a művész egy kaotikus világgal jutalmazza a nézőt, eredeti motívumok és karakterek tömkelegével amelyek iróniával és humorral varázsolnak mosolyt az arcunkra. A szimmetrikus ismétlésekből származó egyensúly és harmónia a vizuális illúzió rétegeinek és technikáinak felépítése olyan költői ritmust hoznak létre, amely a a néző észlelésének és értelmezésének számos lehetőségével játszik. A formavilág mellett a szín is központi szerepet kap hiszen már évek óta a kék és árnyalatai a leginkább meghatározó a munkáiban és erről szinte azonnal be is azonosítható és összetéveszthetetlen! Szerencsére a MTN elég jó kék szín repertoárral bír ehhez az igényhez!
Legújabb, Párizsban elkövetett stencil munkájához is elég sok kék festékszóróra volt szükség valamint némi maszkoló szalagra, kitartásra és természetesen a sablonokra amiket az egyedi térhatásúan rétegződő stílusának köszönhetően első látásra tapétának is értelmezhetünk! Nagyon különleges ez a hatás! A munka Párizs 13. kerületében a Boulevard Vincent Auriol egyik épületén kapott helyet!

Ezzel a munkával egy időben, április 12.-én startolt el a művész jelenlétében a Galerie Itinerrance ( 24bis boulevard du Général Jean Simon 75013 Paris )kiálló termében az önálló bemutatója!
A “DEUXIÈME DÉSINTÉGRATION” címen futó különleges bemutató egy korábbi 2013-as ott tartózkodásának úgymond a folytatása és ezúttal is klassz stencil munkákat, installációkat és valódi csempe mintákat és csempéit lehet szemügyre venni annak aki ellátogat a helyszínre és itt jegyezném meg zárójelben, hogy egy doboz Add Fuel csempére vevő volnék! 🙂 ( lehet kettő is! )

És, hogy teljes legyen a nagyszabású Add Fuel felhozatal magának a Galériának a külső falára is készült egy kisebb meló a már fentebb vázolt stílusban ami egészen szuper hangulatot kölcsönöz a bemutatóteremnek!

A kiállítás 2019. június 8-ig tart. Szóval van még idő addig szétnézni egyet Párizsban!

írta / amorfart